Kakel
Mitt handgjorda kakel är anpassat till standardmåtten 15x15 cm och 20x20 cm. Det fungerar utmärkt att kombinera med industriellt tillverkat kakel. Storleken på mina kakelplattor är något mindre än angivet mått. Detta gäller även industrikakel. Det lämnar lite utrymme för fogmassan. Motiven är mina egna unika, och originalen skulpteras fram i lera, som jag sedan tar form på. Därefter kan många exemplar gjutas.  Varje kakelplatta är hanterad många gånger. Resultatet har en viss variation, vilket gör dem unika.  Det tar 3-6 veckor att ta fram ditt kakel, då mycket kan hända under bränningen; ibland kan en platta bli skev, eller en glasyr "krypa", och jag måste göra om. Tålamod.  Jag utvecklar nya kollektioner vartefter och kommer att ladda upp nya bilder i min webshop. 
Ställ gärna frågor om mitt kakel via mejl, och beställ glasyrprover för 30:-/st . Det är bra att se glasyrerna på riktigt innan beslut om ett köp. När du väl bestämt dig, och beställer så börjar jag tillverka just dina valda motiv och glasyrer.  Här nedan visar jag exempel ur mina kollektioner, alla glasyrer med dess egenskaper , hantverket steg för steg samt längst ner: köpvillkoren.     Välkomna!

 Kakel i kollektionerna "Havsvarelser" och "Marint tema". Formaten är: 15x15 cm, 10x20 cm, 10x10 cm, 7,5x7,5 cm samt 5x5 cm. Gräsgrön glasyr.

Kollektionen " Wildlife". Kakel 15x15 cm.

Kollektionen "Flora" i storlekarna: 10x20 cm och 10x10 cm. Glasyrerna är syrénlila, gräsgrön och piggelin.

 

Kollektionen "Gårdsdjur" i storleken 10x10 cm.

Kollektionen "Wonderland".
10x10 cm.

  

Kollektionen "Vattenvarelser" kakel 10x20 cm och 10x10 cm.


Kollektionen "Flora". Kakel 10x10 cm.Kollektionen "Skog" i formatet 15x15 cm.


"Marint tema" kakel 15x15 cm och 7,5x7,5 cm i glasyren himmelsblå.


Glasyrernas namn och egenskaper.

Honung


Blåmelerad. 


Nötbrun


Syrénlila


Piggelin

Gräsgrön


Mossa

Apelsin


Himmelsblå


Choklad

Hantverket

Första steget är att skapa ett original.
Kavla, mäta, skära ut en lerkvadrat/rektangel. Skissa upp motivet på lerplattan och börja karva och skulptera en relief.
Motivet kan vara upphöjt (relief) eller fördjupat. När "perfektion" har uppnåtts, är det dax att ta form.
Jag bygger upp en liten mur av lera kring plattan, och häller sen gips över. Skakar ner gipset försiktigt, för att få bort luftbubblor- jag vill ju ha en så perfekt avgjutning som möjligt.
Gipsen torkar inom några timmar, sedan kan jag plocka ur originalet och efter något dygn, börja använda formen. Lera kavlas och pressas in i formen, ytan jämnas till. Därefter stjälps den färdiga kakelplattan ut.
Mönstret putsas till lite, och får sedan torka under press, vilket är knepigt med tanke på reliefen som står upp. 
Skröjbränning på 950 grader är nästa moment. två dygn efter det plockas de varma plattorna ut, för att glaseras och sedan högbrännas i en temperatur av 1250 grader. Efter ytterligare 2 dygn är plattorna helt klara, då ugnen har svalnat och tillåter att öppnas.  Varje kakelplatta hanteras med omsorg många, många gånger under processen och handen kommer att lämna spår.  Min önskan är att mina kunder förstår skillnaden mellan indutriellt framställt kakel och mitt handgjorda.  Vänligen Anna Wennerstrand
 Köpvillkor

Att beställa handgjort kakel.

När du beställer ditt kakel gör du ett köp i webshopen. Jag börjar tillverka ditt kakel först när pengarna kommit in till mitt konto. Priset inkluderar moms, men frakten tillkommer enligt tabell i webshop  Det finns flera betalningsalternativ: överföring till mitt plusgiro, eller Klarnas olika betalsätt. Om Du har annat betalningsförslag, ring mig eller mejla din fråga.  Returrätt gäller endast om varan är skadad , och ska ske inom 14 dagar. I detta fall står Anna för returkostnaden. 
Om du skulle ångra dig efter att ha gjort ditt köp, så måste det ske inom 2-3 dagar, innan jag börjat med tillverkningen. Jag har inget kakel på lager, utan gör det kakel som beställs. Om kaklet är skröjbränt och glaserat är det så gott som redan ditt. En order betraktas som en  specialbeställning.  
Mejla till mig om du har frågor kring din beställning. Kommunikation är viktigt, så att inga missförstånd uppstår. Jag är mån om att mina kunder blir nöjda. 
Handgjort kakel är unikt och kommer att ha variationer, måtten är något mindre än måttangivelserna, liksom industrikakel som också kan ha varierande mått, något under angivelsen. Handgjort kakel är inte perfekt fyrkantiga, men har desto mer konstnärliga kvaliteter. 
Min rekommendation är att Du som kund beställer glasyrprover, för att uppleva färgen på nära håll.